Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek

Onderzoek

Over de ziekte Multiple Sclerose is nog veel onbekend. Zo weten onderzoekers nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt of hoe ze het kunnen genezen. Het Nationaal MS Fonds investeert in een MS-vrije toekomst door innovatieve onderzoeken te financieren die hieraan een bijdrage kunnen leveren.
 
In 2014 is door het Nationaal MS Fonds een Wetenschappelijke Raad ingesteld die aanvragen voor financiering van wetenschappelijk onderzoek beoordeelt en de Raad van Bestuur adviseert om een subsidie al dan niet toe te kennen.
 
Het Nationaal MS Fonds werkt nauw samen met universiteiten zoals het ErasMS, de Universiteit van Maastricht, de Universiteit voor Humanistiek, de Universiteit van Leiden, Katholieke Universiteit Nijmegen, Universiteitskliniek Hamburg, Europees platform RIMS en het MS4 Research Institute. Wij informeren mensen met MS over nieuwe onderzoeken en het verloop van onderzoeken.
 

Lopende studies


Onderzoek MS & werk 

De MS@Work studie is een grootschalig onderzoek dat kijkt naar voorspellers van arbeidsparticipatie, dus waarom iemand met MS wel of niet werkt. Wanneer we deze voorspellers weten, kunnen we mogelijk mensen met MS helpen zo lang mogelijk aan het werk te blijven. Dit is belangrijk omdat werken veel invloed heeft op hoe iemand zijn eigen kwaliteit van leven ervaart. Om voorspellers die specifiek aan MS gerelateerd zijn te achterhalen, heeft de studie een controlegroep nodig die bestaat uit gezonde mensen. Helpt u ons? 
 
Wat vragen wij:
Gezonde mensen boven de 18 jaar
Opleidingsniveau: geen onderwijs of basisonderwijs, lager beroepsonderwijs (LBO/VBO/VMBO kader en beroepsgerichte leerweg) of eerste 3 jaar HAVO of VWO/VMBO (theoretische of gemengde leerweg)
Zonder neurologische, psychiatrische of andere chronische aandoeningen
Betaalde baan op dit moment of tot maximaal 3 jaar geleden
Het liefst woonachtig omgeving Rotterdam of Leiden
 
Wat houdt het onderzoek in?
4 meetmomenten; basismeting, 1, 2 en 3 jaar na de eerste meting
1e meetmoment neuropsychologisch onderzoek op locatie Rotterdam/Leiden (1,5 uur) en online vragenlijsten (1 uur) die thuis worden ingevuld
Andere meetmomenten: alleen online vragenlijsten – de vragenlijsten richten zich onder andere op de werksituatie van een baan, stemming, persoonlijkheid en denkvermogen
 
Wat krijgt u ervoor terug?
U draagt bij aan een grootschalig onderzoek dat inzicht geeft in de factoren die van invloed zijn op arbeidsparticipatie bij mensen met MS. Als dank voor uw bijdrage;
Ontvangt u eenmalig een VVV-cadeaubon van 20 Euro
Tevens ontvangt u indien gewenst een kort persoonlijk rapport met informatie uit het neuropsychologisch onderzoek
 

 

Onderzoek MS & Medicatiealt

Er zijn steeds meer verschillende soorten (ziekteremmende) medicijnen voor mensen met MS. Om meer inzicht te krijgen in het gebruik van de beschikbare medicatie voor MS doet het Nationaal MS Fonds een grootschalig online onderzoek naar medicijngebruik onder mensen met MS. Het is voor de kwaliteit van het onderzoek belangrijk dat zoveel mogelijk mensen met MS de online vragenlijst invullen. Ook als je geen remmende medicatie gebruikt, kun je meedoen aan het onderzoek. Het invullen kost maximaal 20 minuten van je tijd.


Onderzoek MS & Voeding

alt
Hoe zit het eigenlijk met voeding en MS? Het Nationaal MS Fonds en Wageningen Universiteit onderzoeken of er een relatie is tussen bepaalde voeding en MS. Het doel van dit onderzoek is om tot nieuwe inzichten te komen over de relatie tussen voeding en MS. Ook als je op dit moment geen speciaal dieet gebruikt, kun je aan het onderzoek deelnemen. Na afloop van het onderzoek worden de ingevulde gegevens geanalyseerd en ontvang je een persoonlijk voedingsadvies.
 

 

Meer informatie en aanmelden voor het online onderzoek MS & Medicatie en/of MS & Voeding.

Meer online

Volg ons op