Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » ADEM

ADEM

ADEM staat voor de Engelse afkorting Acute Disseminated Encefalomyelitis en is een MS gerelateerde ziekte met acute ontstekingen in de hersenen en ruggenmerg.

Het klinische beeld van ADEM

  • ADEM ontstaat na enkele dagen tot 4 weken na infectie of vaccinatie
  • ADEM klachten laten zich binnen enkele uren tot een dag zien
  • Maximale uitval na enkele dagen (neuritis optica, afasie, coördinatie stoornis,epileptische aanval)
  • Koorts kan blijven
  • ADEM is een eenmalige aanval (monofasisch)

ADEM en kinderen

ADEM komt vooral bij kinderen voor. Een voorbeeld is een 10 jarig jongetje met zwakte in de linkerarm. Dit herstelde gelukkig na 3 maanden. Een ander voorbeeld was een vrouw van 47, waarvan de moeder MS heeft. Ze had last van een hemiparese, dat binnen een paar maanden herstelde. De vraag blijft of dit ADEM was, of MS dat zich niet verder heeft ontwikkeld.


Oorzaken ADEM

De oorzaak van ADEM is nog onbekend. Wel wordt aangenomen dat een vaccinatie of infectie vooraf gaat aan ADEM. Het lijkt er op dat een stukje van de bacterie of het virus (pathogene peptide) die de infectie veroorzaakt, lijkt op een stukje myeline (myeline peptide). Daardoor gaat het lichaam niet alleen de bacterie of virus te lijf, maar ontstaat er ook een reactie tegen het eigen myeline. Er is een soort kruisreactie.


De pathogenen die mogelijk ADEM kunnen veroorzaken

  • Virus: Rubella, EBV, HIV, Bof, Influenza, mazelen
  • Bacterie: Streptokokken en meer
  • Vaccinatie

Een voorbeeld is een jongetje van 3 jaar met Parkinson verschijnselen. Het bleek dat hij een paar weken daarvoor een middenoorontsteking had. De streptokokken die de middenoorontsteking veroorzaakten zijn de trigger geweest om ADEM te ontwikkelen. Je kan niet zeggen dat deze streptokokken de veroorzakers zijn van ADEM.


Behandelen

Als de diagnose ADEM is gesteld kan de behandeling beginnen. Dat kan uit verschillende dingen bestaan en is afhankelijk van het klinisch beeld van de individuele patiënt: vochtintake, behandeling van de infectie, behandeling van de epileptische insulten en beademing.
De standaard behandeling is 5 dagen Methylprednison 500 mg. Een andere mogelijkheid is plasmaferese of Gammaglobuline.

De prognose voor patiënten met ADEM is dat 70-80% geen invaliditeit aan de ziekte over houdt.
De prognose is sterk afhankelijk van de uitval op het acute moment.

Meer

Extra items

Meer online

Volg ons op