Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Diagnose bij MS » MRI-Scan

MRI-Scan

altEen MRI-scan (magneetscan) geeft nauwkeurige beelden van de hersenen en het ruggenmerg. De afwijkingen veroorzaakt door MS zijn goed zichtbaar te maken met een MRI. Deze scan is als het ware een heel groot fototoestel waar je ongeveer 45 minuten in ligt, zodat het goede beelden kan genereren van de hersenen.

Om de diagnose MS goed te kunnen stellen is een MRI-scan nodig en met een MRI kan ook de toename van afwijkingen gerelateerd aan MS worden aangetoond. Dit laatste is zeer belangrijk bij onderzoek naar nieuwe medicijnen. Met de MRI-scan is bijvoorbeeld aangetoond dat behandeling met Interferon-Beta een sterke vermindering van de afwijkingen in de MRI veroorzaakt.

Activiteit

Het is voor een behandelend neuroloog van belang om te weten of de ziekte actief is. Soms is dat moeilijk op te maken uit klachten en verschijnselen, bijvoorbeeld als oude verschijnselen lijken toe te nemen. In zo'n geval kan een nieuwe MRI vaak helpen bij het bepalen van de verdere behandeling. Als er nieuwe verschijnselen zijn ontstaan is het voor de neuroloog belangrijk om te weten hoe ernstig deze zijn. Een MRI kan helpen daarin inzicht te krijgen.

Het verband echter tussen het aantal haarden wat te zien is op de MRI-scan en de ernst van de ziekte is gering. De haarden die op een MRI worden gezien, hebben elk een andere samenstelling en bouw. Sommige haarden duiden op weefselafbraak, andere alleen op een stoornis van de myeline, waarbij de zenuwvezels intact zijn gebleven. Weer andere tonen volledig herstel, maar blijven zichtbaar door een teveel aan water. Daarnaast is het aantal haarden dat in opeenvolgende MRI-scans verschijnt en verdwijnt ongeveer tien keer zo groot als het aantal aanvallen in hetzelfde tijdvak. Er zijn dus veel haarden op de MRI-scan die niet met aanvalsverschijnselen gepaard gaan. Circa 5% van de mensen met MS hebben geen afwijkingen op de MRI-scan.

Meer online

Volg ons op