Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

BAEP

De BAEP is hetzelfde onderzoek als de VEP, alleen nu wordt de zenuwbaan van het gehoororgaan naar de buitenkant van de hersenen doorgemeten.

Werking

Het geluid dat het oor binnenkomt, wordt in het binnenoor omgezet in een elektrisch stroompje. Dit is te vergelijken met de werking van een microfoon. Het stroompje reist van het oor via enkele omwegen door de hersenstam naar een gebied aan de buitenkant van de hersenen, waar men zich het geluid bewust wordt.

Wanneer

Doordat het stroompje zich door de hersenstam beweegt, is de BAEP een methode bij uitstek om beschadigingen in de hersenstam op te sporen. Letsels in dit gebied komen bij MS vaak voor, alleen merkt de patiënt zelf hier niet zoveel van.

De BAEP is net zoals de VEP een onderzoek dat voor twee doeleinden bij MS gebruikt wordt. Naar aanleiding van een klacht van de patiënt kan een MS-letsel in de hersenstam aan het licht gebracht worden. Een klacht die kan leiden tot een BAEP-onderzoek is duizeligheid of evenwichtsstoornissen. Ten tweede kan een BAEP gebruikt worden om een letsel te vinden waar de patiënt geen last van heeft. Dit kan steun geven bij de diagnose MS.

Meer online

Volg ons op