Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

VEP

Een VEP Visual Evoked Potential is een methode om de zenuwbaan van het oog naar de achterzijde van de hersenen door te meten. Wanneer er licht in het oog valt, wordt de lichtprikkel op het netvlies omgezet in een elektrisch stroompje en via de oogzenuw doorgeschakeld naar de achterkant van de hersenen, waar men zich bewust wordt van wat men ziet. Het is vergelijkbaar met de opname van een camera, dat via een kabel wordt geleid naar een beeldscherm.

Werkwijze

Tijdens een VEP-onderzoek worden er op het hoofd van de patiënt plakkers geplakt waarin elektrodes zitten die de zwakke elektrische stroompjes van de hersenen meten. Dit kan een lichtflits of een schaakbordpatroon zijn. Daardoor gaat er een klein stroompje lopen van het netvlies van het oog naar de achterkant van de hersenen. De snelheid waarmee dit gebeurt, wordt gemeten met een VEP.

Wanneer

Bij MS is het een goed middel om een beschadiging van de oogzenuw op te sporen. Het kan zijn dat de patiënt een paar jaar daarvoor drie weken blind is geweest aan een oog. In principe mag dit letsel bij het stellen van de diagnose MS niet meegeteld worden. Als de afwijking echter bevestigd wordt met een VEP-onderzoek kan dit wel meetellen.

Het kan dus helpen om een letsel in de hersenen op te sporen, zodat het stellen van de diagnose makkelijker wordt. Een VEP wordt vaak aangevraagd, ook al heeft de patiënt geen last van slecht zien (gehad).

Ook kan de VEP gebruikt worden om de ontwikkeling van de ziekte te volgen. Tijdens de behandeling van een oogzenuwontsteking worden VEP´s gedaan om het herstel te kunnen volgen. Na herstel kan met een VEP de uitgangssituatie vastgelegd worden. Komt de oogzenuwontsteking terug, dan kan duidelijker vastgesteld worden of er een nieuwe ontsteking aan de gang is. Bij MS blijft het namelijk moeilijk om vast te stellen of er een echte aanval aan de gang is.

Meer online

Volg ons op