Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Laesies

Laesies

De gebieden in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen waar demyelinisatie heeft opgetreden, worden ook wel laesies of plaques genoemd. Deze kunnen in grootte variëren van een paar millimeter tot wel enkele centimeters in doorsnede. Laesies komen in principe overal in het centrale zenuwstelsel voor, maar worden meestal aangetroffen in de oogzenuwen, het ruggenmerg en in de witte stof rondom de hersenventrikels, een met hersenvloeistof (liquor) gevulde ruimte in de hersenen.

Gebieden met veel myeline zijn wittig van kleur. Het verlies van myeline rondom zenuwvezels is duidelijk waarneembaar als dunne plakjes van het weefsel onder een microscoop worden bekeken. Het myeline in zulke microscopische preparaten wordt zichtbaar gemaakt met specifieke kleurstoffen of met behulp van antilichamen (antistoffen) die specifiek aan het myeline binden.

altDwarsdoorsnede door het ruggenmerg van een MS-patiënt. De zenuwvezels (in groen) in het centrale gedeelte van het ruggenmerg hebben vrijwel allemaal hun myelineschedes (in rood) verloren.
alt


Dwarsdoorsnede van de hersenen van een MS-patiënt met duidelijk zichtbare laesies (pijlen) in de witte stof rondom de ventrikels, een met vocht gevulde ruimte in de hersenen (aangegeven met een sterretje).
Laesies of plaques zijn vaak zichtbaar op beelden van een magnetic resonance imager (MRI). Een MRI scan is een apparaat waarbij met behulp van magnetische velden beelden van de hersenen en het ruggenmerg worden gemaakt. De vorming van nieuwe laesies kan in tijd worden gevolgd door regelmatige MRI scans te maken. Evenals veranderingen die optreden tijdens het verouderen van de laesies.

Met behulp van een metaal, gadolinium, kunnen nieuwe laesies zichtbaar worden gemaakt. Omdat in de beginfase van het ontstaan van een laesie de bloedvaten gedeeltelijk lek zijn, kan dit stofje het weefsel binnendringen en dit kan zichtbaar worden gemaakt met behulp van een MRI. Het is mogelijk dat een MRI scan niet alle laesies weergeeft die klachten veroorzaken.

alt
Voorbeeld van een MS laesie zichtbaar gemaakt met een MRI. De laesie in de rechter oogzenuw is zichtbaar omdat op een MRI beeld een aangetast gebied lichter van kleur is dan het omliggende gezonde oogzenuwweefsel.

Meer online

Volg ons op