Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek » Onderzoeken MS Fonds » Arbeidsparticipatie-onderzoek

Arbeidsparticipatie-onderzoek

altDr. Karin van der Hiele: ’We hopen in kaart te brengen welke factoren leiden tot arbeidsongeschiktheid bij MS. We kijken daarbij verder dan het lichamelijk functioneren, onder meer naar de werkplek, en naar iemands denkvermogen en manier van omgaan met problemen"

Het Nationaal MS Fonds is onlangs een groot onderzoek naar arbeid opgestart in samenwerking met 8 MS Centra in Nederland, de universiteit van Leiden en de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.
De diagnose Multiple Sclerose (MS) wordt het meest gesteld bij volwassenen tussen de 30 en 55 jaar oud. Op deze leeftijd zijn mensen bezig met de opbouw van hun arbeidscarrière of staan hier middenin. Nu blijkt uit internationaal onderzoek dat ongeveer tweederde van de mensen met MS niet aan het werk blijven. Verschillende factoren kunnen hierin een rol spelen, zoals iemands werksituatie, lichamelijk functioneren, vermoeidheid en denkvermogen. Langlopende studies naar verminderde arbeidsparticipatie bij MS zijn echter zeldzaam, of richten zich op een beperkt aantal factoren.
Het arbeidsparticipatie onderzoek van het Nationaal MS Fonds is bedoeld om in kaart te brengen welke factoren van invloed zijn op arbeidsparticipatie bij mensen met relapsing-remitting MS. We zijn van plan om 400 MS patiënten mét en zonder een betaalde baan gedurende een periode van 2 jaar te onderzoeken (direct, na een half jaar, en na 1 en 2 jaar). We richten ons daarbij op het in kaart brengen van uw lichamelijk functioneren, medicatiegebruik, denkvermogen, stemming, en de werksituatie tijdens uw huidige of laatste baan. Deze informatie willen we verkrijgen door middel van vragenlijsten, een neuropsychologisch en neurologisch onderzoek. De bedoeling is om te onderzoeken welke (mogelijk behandelbare) factoren leiden tot verminderd werken of zelfs baanverlies bij MS patiënten. Uiteindelijk hopen wij zo een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van arbeidsparticipatie bij MS.
Aan dit onderzoek werken 10-12 MS centra en 400 mensen met MS mee. Aanmelden voor dit onderzoek verloopt via uw neuroloog. Check bij uw behandelaars de mogelijkheden.

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op