Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek » Onderzoeken MS Fonds » Cognitie onderzoek

Cognitie onderzoek

alt
Dit onderzoek is in 2009 en 2010 met 718 mensen met MS uitgevoerd door het Nationaal MS Fonds, medisch psychiatrisch centrum PsyToBe, St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg en de Universiteit Leiden.
Wat is onderzocht?

  • Hoe vaak komen cognitieve en psychische klachten voor bij MS?
  • Welke factoren hebben invloed op de cognitie?
  • Zien we de cognitieve klachten ook terug in testen?
  • Hoe gaan we behandelen?


Resultaten

Hoe vaak komen cognitie en psychische klachten voor bij MS?
Naar voren is gekomen dat meer dan 70% van de mensen met MS cognitieve klachten ervaart.
Bij mensen met MS is vooral de snelheid van informatieverwerking opvallend: dit is vertraagd. Hierdoor worden andere cognitie problemen versterkt. Daarnaast komen geheugenproblemen, aandachtsproblemen, problemen met het overzicht behouden, met het uitvoeren van dubbeltaken en met plannen voor.

Belangrijk is dat de cognitie los staat van intelligentie; de deelnemers hadden een gemiddelde tot bovengemiddelde score. Daarnaast is de taalvaardigheid bij mensen met MS ook prima. Dit geeft direct een verschil weer met de ziekte van Alzheimer, waar intelligentie en spraak doorgaans wel worden aangetast.

Welke factoren hebben invloed op de cognitie?
Voornamelijk depressie/somberheid is van grote invloed op de cognitieve klachten. Daarnaast spelen stress, angst en fysieke vermoeidheid een rol. Cognitieve klachten staan vaak niet op zichzelf!!

Zien we de cognitieve klachten ook terug in de testen?
Bij deze vraag komt het verschil tussen cognitieve stoornissen en cognitieve klachten naar voren. Bij cognitieve klachten kunnen tal van oorzaken een rol spelen, zoals medicatie, vermoeidheid, werksituatie, persoonlijkheid en depressie. De cognitieve klachten vertalen zich alleen niet altijd naar cognitieve stoornissen. Bij cognitieve stoornissen is het probleem vaak gelegen in de hersenen. De stoornissen kunnen aangetoond worden met neuropsychologische testen. In fase 2 van het onderzoek zijn er 126 mensen thuis bezocht en zij hebben allerlei testen ondergaan.

De klachten zijn veelal terug te zien in de testen, vooral op het gebied van plannen en organiseren. Opvallend was dat mensen die aangaven op executieve taken problemen te ervaren, ook aangaven last te hebben van depressies en angsten. Waardoor een duidelijke link zichtbaar werd tussen depressie, angsten en cognitieve problemen.


Publicaties:
Plos One


Meer online

Volg ons op