Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

MEP

Met de MEP Motor Evoked Potential wordt het motorisch systeem doorgemeten. Het motorisch systeem regelt het uitvoeren van handelingen en bewegingen. Wanneer een bladzijde in een boek wordt omgedraaid, vertrekt er vanuit de motorische schors een elektrisch stroompje via het ruggenmerg naar de betreffende spier die dan de gewilde handeling uitvoert.

Werkwijze

Bij een MEP wordt een prikkel toegediend op het hoofd van de patiënt. Het stroompje loopt dan van de motorische schors via het ruggenmerg naar de spier (in hand of voet) die dan samentrekt. Deze samentrekking wordt gemeten door een elektrode die met een bandje om de pols of enkel van de patiënt is vastgemaakt. De prikkel wordt opgewekt met een magneet, de patiënt voelt het als een tik op het hoofd, pijnlijk is het niet.

Sommige mensen krijgen er lichte hoofdpijn van wanneer er vele prikkels achter elkaar worden gegeven. Een vreemd gevoel is het aanspannen van de spier zonder dat de patiënt het zelf wilt, maar ook dit is niet pijnlijk.

Wanneer

Vooral wanneer de neuroloog vermoedt dat zwakte aan een arm of been wordt veroorzaakt door een beschadiging van het ruggenmerg kan een MEP-onderzoek zinvol zijn. Ook komt het voor dat een patiënt de spieren niet goed aanspant door moeheid of een andere reden. De neuroloog is er dan niet zeker van of er echt sprake is van spierzwakte. Een MEP-onderzoek kan in zo´n geval met het aantonen van een letsel in het ruggenmerg uitkomst bieden.

Meer online

Volg ons op