Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ervaringsverhalen » Grenzen doorbreken

Grenzen doorbreken

alt

Via stichting Commundo hebben 2 groepen van 10 jongeren de kans gekregen om met EVS-subsidie vrijwilligerswerk te gaan doen in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. De helft van de groep bestond uit jongeren met een beperking.
Toen ik de oproep las waarin stond dat er vrijwilligers gezocht werden voor het project ‘ParticipAID Breaking Boundaries’, werd ik meteen enthousiast en besloot te solliciteren. De titel van het project sprak mij aan: grenzen doorbreken! Spannend, want door de ziekte MS is mijn gezondheid niet altijd even stabiel, maar dit was een uitdaging die ik zeker aan wilde gaan! Enorm blij was ik dan ook, toen ik een mailtje ontving waarin stond dat ik mee mocht naar Oeganda.
Op 16 juli zijn we met tien jongeren voor twee weken naar Oeganda vertrokken.
We zijn daar vrijwilligerswerk gaan doen bij KYC (Kampala Youth Centre) een centrum voor jeugdwerkloosheid in de sloppenwijken van Kampala en de KSPH (Kampala School for the Physically Handicapped) een school voor kinderen met beperking. Door jongeren van KYC en de KSPH met elkaar in contact te brengen hebben we geprobeerd om het taboe over het hebben van een beperking, wat er in Oeganda vaak heerst, te doorbreken en zo meer wederzijds begrip te creëren. Daarnaast wilden we de zelfredzaamheid van de jongeren vergroten door verschillende workshops te geven. Zo is er onder andere een sollicitatietraining, assertiviteitstraining en een dreamworkshop gegeven. De laatste om de jongeren te stimuleren over hun dromen na te denken en hier mee aan de slag te gaan. Het is moeilijk om het effect van de workshops te meten, maar ik weet zeker dat we hebben kunnen overbrengen dat je ook met een beperking succesvol kunt zijn.
Het was een geweldige ervaring met veel intensieve, maar gelukkig ook ontspannende momenten. Doordat het land nog lang niet zo goed ontwikkeld is als Nederland, zijn er voor mensen met een beperking (maar ook voor mensen zonder beperking) vaak weinig mogelijkheden. Door de slechte leefomstandigheden worden mensen veel sneller begrensd in hun kunnen. Wil je bijvoorbeeld werken en zit je in een rolstoel? Dan is aangepast vervoer om je naar het werk te brengen niet vanzelfsprekend. Dat is moeilijk om te zien. De reis heeft me doen beseffen dat ik dankbaar mag zijn dat ik in een land als Nederland ben geboren. Een extra stimulans om nog eens over mijn eigen grenzen en mogelijkheden na te denken.
Sinds de diagnose MS heb ik twee belangrijke doelen; alles uit het leven halen wat er in zit en mijn ziekte zo stabiel mogelijk houden. Twee doelen die niet altijd met elkaar te vereenzelvigen zijn.
De kunst is om mijn grenzen te bewaken. Klinkt simpel, maar waar ligt die grens? En matcht die grens van mijn kunnen met dat wat ik wil? Voor iedereen ligt ‘de grens’ weer ergens anders. Alleen door je grenzen op te zoeken leer je wat je wel en niet kunt. Ik ben er van overtuigd dat je, ook wanneer je aan MS lijdt, heel veel uit het leven kunt halen. Breaking Boundaries, oftewel: doorbreek je grenzen!
Mirjam Luiten

Meer online

Volg ons op