Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen

Symptomen

Symptomen karakteriseren een ziekte, aangezien ze de klachten en verschijnselen vormen die het gevolg of het begin aangeven van een bepaalde ziekte. Bij MS kunnen de symptomen zeer divers van aard zijn en per patiënt verschillen. Wanneer men 100 mensen met MS met elkaar vergelijkt qua symptomen die vanuit de MS zijn ontstaan, zijn er niet twee personen die precies dezelfde klachten hebben. Om enigszins een inzicht te krijgen in al deze verschillende klachten is een overzicht gemaakt van de meest voorkomende klachten. Niemand met MS zal al die klachten en symptomen ervaren.

Eerste klachten

De eerste ziekteverschijnselen die zich voordoen, zoals vermoeidheid, duizeligheid en tintelingen, kunnen bij veel andere ziekten voorkomen. Dit is een van de redenen waarom MS niet gemakkelijk te diagnosticeren is in de beginfase. Denk maar eens aan een stressperiode waarna soms fysieke klachten ontstaan. De huisarts zal eerder denken aan oververmoeidheid dan aan de ziekte MS en zal ongetwijfeld een periode van rust voorschrijven. Daarnaast is het zo dat deze eerste klachten meestal weer verdwijnen na een paar weken en ze al snel weer vergeten worden.

Meest voorkomende symptomen

We zetten voorkomende klachten en verschijnselen bij MS even op een rijtje. Deze symptomen zijn de meest voorkomende klachten, het is heel goed mogelijk dat u klachten heeft die hierbij niet voorkomen. Het is verstandig dit met uw behandelend arts te overleggen.

Niemand met MS zal AL deze klachten ervaren.

Meer online

Volg ons op