Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen » Blaasklachten

Blaasklachten

alt
Blaasproblemen komen bij circa 75% van alle mensen met MS voor. Dit hoge percentage komt voort uit het feit dat de functie van de blaas bestuurd wordt vanuit drie van elkaar verwijderd gelegen zenuwcentra: één centrum ligt in de voorste hersenkwabben, het tweede ter hoogte van de overgang van het merg en de hersenen, het derde in het laagste ruggenmerggedeelte. Die drie centra zijn onderling verbonden met lange zenuwbanen die een grote kwetsbaarheid vertonen en vaak worden aangetast door sclerosehaarden.


aandrang tot plassen, blaasontsteking, incontinentie

Het meest komt de drang tot plassen voor; dit vindt overdag maar ook ’s avonds plaats, waardoor de nachtrust onderbroken wordt. De oorzaak hiervan is dat de blaas niet voldoende geledigd wordt tijdens het plassen, zodat er al spoedig weer aandrang ontstaat. Bij het plassen wordt eerst de sluitspier geopend en direct daarna wordt de blaasspier, samen met de buikspieren, aangespannen om de urine uit de blaas te drukken. Wanneer deze twee spieren niet goed samenwerken, wordt of de blaas niet helemaal geleegd of de sluitspieren kunnen hun werk niet goed doen en er ontstaat incontinentie.

Bij het niet goed kunnen uitplassen waardoor er een residu achterblijft in de blaas, is het risico latent aanwezig dat er een blaasontsteking ontstaat.

In uitzonderlijke gevallen kunnen deze blaasproblemen de eerste tekenen zijn van de ziekte, maar over het algemeen krijgen mensen met MS pas na langere tijd problemen met de blaas. Daartegenover staat dat deze storingen van de blaas wel frequenter en heviger aanwezig zijn bij mensen bij wie het merg is aangetast en daardoor verlammingsverschijnselen aan de benen hebben.

Directe behandeling van een blaasontsteking is geboden, omdat infectie van de blaas het afweersysteem stimuleert en de mogelijkheid bestaat dat ook averechtse reacties worden aangewakkerd. Met andere woorden: een blaasontsteking kan de MS extra op doen flakkeren waardoor weer nieuwe klachten kunnen ontstaan van verschillende aard. Het komt ook wel voor dat een blaasontsteking een aanval uitlokt. Snelle behandeling met antibiotica bij een blaasontsteking is dus van belang.

Overzicht van de klachten

  • slecht kunnen ophouden van de urine
  • incontinentie
  • vaak kleine beetjes plassen
  • wel aandrang, maar moeilijk op gang kunnen komen van het plassen
  • blaasontstekingen


Symptoommedicatie

Bij blaasproblemen kunnen diverse medicaties ingezet worden, ieder op een eigen specifiek terrein zoals medicaties bij urineweginfecties: Trimethoprim, Nitfurantoïne, Norfloxacine.

Medicatie bij urineverlies als gevolg van sterke aandrang: Flavoxaat, Oxybutinine, Detrusitol

Wat kunt u nog meer doen?

Bekkenbodem spieroefeningen:
Deze versterken de spieren die van belang zijn bij het ophouden van urine. Vraag naar deze training bij de fysiotherapeut.

Blaastraining:
Dit helpt om controle over de blaas te krijgen zodat de periode tussen het plassen verlengd kan worden. U kunt dit doen door zolang mogelijk te wachten voordat u naar het toilet gaat.

Meer online

Volg ons op