Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Oligodendrocyt

Oligodendrocyt

Myeline, de isolatielaag van de zenuwcellen, is een levende structuur en het wordt in het centrale zenuwstelsel gevormd en onderhouden door een bepaald type cel: de oligodendrocyt. Dit betekent "cel met vele boomvormige vertakkingen". De myelineschedes zijn via uitlopers verbonden met het cellichaam van de oligodendrocyt. Eén oligodendrocyt kan wel 40 afzonderlijke myelineschedes onderhouden.

Bij MS verdwijnt niet alleen lokaal het myeline, maar ook de myelinevormende oligodendrocyten kunnen verdwijnen. De myelineproducerende cellen van het perifere zenuwstelsel, de cellen van Schwann, raken niet beschadigd bij MS.
alt
Oligodendrocyt in een kweekbakje (A) en in een dun hersenplakje (B). De uitlopers van oligodendrocyten vormen uitgestrekte membranen in kweek (A). In een intact dier, en dus ook de mens, wikkelen deze membranen zich om de zenuwvezels en vormen zo de myelineschedes (B). Eén oligodendrocyt kan een groot aantal myelinesegmenten maken en onderhouden (B); een paar schedes zijn aangegeven met pijlen. Zij zijn met uitlopers verbonden met het cellichaam van de oligodendrocyt (aangegeven met een sterretje).

Stamcellen

Tijdens de ontwikkeling van het zenuwstelsel worden oligodendrocyten gevormd door een populatie van stamcellen. Ook in het volwassen centrale zenuwstelsel komen nog zulke oligodendrocyten stamcellen voor. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij de vervanging van beschadigde en afgestorven oligodendrocyten. Als gevolg van het demyelinisatieproces worden deze cellen geactiveerd, gaan delen en genereren cellen die uitgroeien tot nieuwe myelinevormende oligodendrocyten.

alt

Oligodendrocyt stamcel (in groen) in een dun plakje hersenweefsel (1/1000 cm). De stamcellen hebben vele dunne uitlopers en deze bevinden zich tussen de myelineschedes (rood) in. De kern van de stamcel (sterretje) en van twee andere cellen in het plaatje zijn blauw gekleurd. De stamcellen komen nog in grotere aantallen voor in het volwassen centrale zenuwstelsel.

Meer online

Volg ons op